Saturday, February 7, 2009

Hari Sultan Menitahkan MB Nizar Meletakkan Jawatan - 5 FEB 2009Kemelut di Perak menemui satu lagi dimensi, Baginda Sultan Perak telah menitahkan Dato' Seri Mohamad Nizar, Menteri Besar Perak yang dilantik menerajui Kerajaan Pakatan Rakyat Perak setelah diberi mandat oleh rakyat Perak melalui pilihanraya umum yang ke- 12 pada Mac 2008, untuk meletakkan jawatan.

MB Nizar mohon menderhaka dengan tidak meletakkan jawatan beliau, sebaliknya ingin menunggu sehingga selesai proses undang-undang ke atas ketiga-tiga ADUN yang secara teknikalnya telah meletakkan jawatan mereka atas surat yang telah mereka tandatangani sebelum mengangkat sumpah menjalankan tugas wakil rakyat.

Rakyat marhaen turun berbondong-bondong ke residensi Menteri Besar bagi menyatakan sokongan mereka terhadap kepimpinan Dato' Seri Mohamad Nizar dan pimpinan Pakatan Rakyat Perak.

Perak, di bawah Kerajaan Pakatan rakyat telah menemui satu formula yang dapat menyatukan semua kaum, pelbagai fahaman dan pelbagai lapisan umur. Ini jelas kelihatan di kediaman MB pada malam 5 FEB 2009.

No comments: