Monday, May 18, 2009

Siri Jelajah Simpang Pulai - 15 Mei 2009

Dalam menangani kemelut politik yang melanda Perak kini, pengundi, iaitu pemegang kuasa terbesar dalam menentukan kerajaan seharusnya diutamakan. Berbagai pendapat telah dilontarkan oleh ahli dan para penganalis politik, tokoh akademik, badan bukan kerajaan dan orang ramai yang tampil ke hadapan tentang cara terbaik menyelesaikan krisis politik di negeri Perak.

Bagaimana dengan para pengundi senyap pula (silent voters). Apakah kehendak mereka? Apakah isi hati mereka? Apakah pula kegusaran mereka?

Menyedari hakikat ini, saya bersama-sama dengan Ketua Kampung lantikan Kerajaan PR, Saudara Abu Bakar bin Mat Hassan, telah pergi menemui penduduk di Kampung Simpang Pulai.

Bagi sesetengah daripada mereka, politik bukanlah perkara utama. Kehidupan seharian, berjuang melawan penyakit, bergelut dengan kemiskinan dan meniti hari-hari mendatang tanpa sebarang jaminan, itulah yang lebih diutamakan. Keadaan politik yang kucar-kacir kini cuma menambahkan kekalutan sedia ada mereka.

Berdepan dengan masalah banjir, ketua kampung mana yang perlu dirujuk? Berdepan dengan masalah perparitan, peruntukan mana yang dapat digunakan?

Segalanya dalam keadaan terbantut. Majlis-majlis Tempatan tidak dapat bermesyuarat, peruntukan tidak dapat disalurkan, polisi kerajaan tidak dapat dilaksanakan. Dan Baitulmal masih menunggu perlantikan ketua kampung Barisan Nasional sebelum dapat memulakan tugas untuk melulus ataupun menolak segala permohonan sepanjang 2008. Inilah maksud 'stay order' yang diperolehi oleh Dr Zambrey daripada Mahkamah Rayuan tempohari. Segala-galanya perlu berhenti.

Cuma dalam akhbar arus perdana sahaja yang nampak gah.Seolah-olah segalanya berjalan lancar. Hakikatnya...?

No comments: