Thursday, February 25, 2010

Kebakaran Kg Baru Simpang Pulai - 24 Februari 2010


Imej santai penduduk Kg Baru Simpang Pulai

Saya dikejutkan daripada tidur sekitar jam 4.45 pagi. Dikhabarkan tentang kebakaran sederet rumah kedai 7 pintu yang terletak di belakang sekolah SRJK (C)Phui Ying. Saya bingkas bangun, membelah kedinginan pagi menuju ke tempat kejadian.

Mujurlah tiada sebarang kecederaan, hatta kemalangan jiwa. Cuma kerugian harta benda dalam anggaran RM100,000. Punca kebakaran masih disiasat.

Rumah kedai sederet itu merupakan bangunan lama yang didirikan sekitar tahun 1932. Oleh sebab ianya lama, maka tiada pihak insurans sanggup melindunginya. Kerugian dialami penduduk dan peniaga di situ amat perit lantaran terpaksa ditanggung sepenuhnya sendiri.

Kampung Baru Simpang Pulai adalah kampung majoriti kaum Cina. Kebanyakan penduduk disini agak berusia. Yang muda barangkali telah berhijrah ke taman-taman perumahan sekitar Bandaraya Ipoh.

Kehidupan mereka juga aman damai. Rutin kehidupan kebanyakan penduduk di sini, bangun pagi dan pergi ke pasar, sarapan pagi di kedai-kedai kopi, berbasikal ke sana ke mari dan menghantar anak ke sekolah dengan berjalan kaki. Aman damai dan kurang stress!

Kebakaran yang berlaku awal pagi ini sedikit sebanyak menggugat keharmonian penghidupan seharian mereka.

Senario tempat kejadian
Terkorban


Musnah...


Berbincang dengan mangsa-mangsa kebakaran


Memberi butiran kejadian kepada wartawan Sinar Harian


Mengambil data mangsa
Sampaikan bantuan segera Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) kepada mangsa

No comments: